Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Materialen

Voor het vervaardigen van composteerbare producten worden er naast bestaande materialen zoals cellulose of suikerrietvezels ook diverse nieuwe soorten grondstoffen voor biologische kunststoffen (zgn. bioplastics) gebruikt. Deze kunnen een petrochemische oorsprong hebben of kennen een basis van hernieuwbare of agrarische grondstoffen zoals suiker of zetmeel.

PLAPLA

Eén van de belangrijkste groepen bioplastics bestaat uit polyacetaten (PLA’s). PLA is een kunststof, vervaardigd uit melkzuur, dat wordt gewonnen uit maïs. De nieuwste ontwikkeling is zelfs dat de suikers (tbv melkzuurwinning) uit stengels en bladeren van de plant in plaats de vruchten van de plant worden gehaald. Daardoor heeft de productie van PLA geen invloed op de wereldvoedselvoorraden. PLA voldoet aan de Europese Industriële composteringsnorm EN-13432. De stoffen die vrijkomen bij de verbranding zijn minder schadelijk voor het milieu dan die van ander plastics.
PLA is sealbaar, verwerkbaar op rol, is hitte- en diepvriesbestendig en is glashelder. Het is echter niet geschikt voor oven of magnetron.

 

Cellulosecellulose

Cellulose is afkomstig uit houtpulp van de eucalyptusboom. Deze boom kan zo’n zeven keer per jaar gerooid worden waardoor het een zeer goede hernieuwbare bron is. Cellulose laat geen vet , olie, gassen en aroma’s door. Cellulose is hitte- en diepvriesbestendig, is flexibel en bedrukbaar. Het wordt veel gebruikt voor folie of bestek.

 

 

Suikerrietsuikerriet

Suikerriet is een afvalproduct van de suikerrietindustrie. De vezel van de suikerrietplant vormt de grondstof. De plant hernieuwt zich zo’n drie keer per jaar. Producten van suikerriet zijn flexibel qua vorm en afmeting en hebben veel dezelfde eigenschappen als papier (meestal beige-wit). Ook kan het bedrukt en geprägt worden en heeft het een brede temperatuursbestendigheid.
Fruit- en groenteschalen, gebaksverpakkingen, servies en vleesschalen kunnen bijvoorbeeld worden gemaakt van suikerriet.

 

 

Zetmeelzetmeel

Zetmeel dat verwerkt wordt tot folie, heeft eigenlijk dezelfde eigenschappen als PE. Het is goed sealbaar en is flexibel qua afmeting, dikte en rekbaarheid. De basiskleur is mat-transparant. Ook is folie van zetmeel goed te bedrukken of in te kleuren. Het heeft een hoge waterstof doorlaatbaarheid en is diepvriesbestendig. Zetmeel is op natuurlijke wijze te composteren. Van zetmeel worden bijvoorbeeld afvalzakken of draagtassen gemaakt.

 

Jutejute

Jute is een plantaardige vezel van cellulose uit de juteplant. Deze plant bloeit ongeveer drie maal per jaar. Jute wordt meestal geweven. Afhankelijk van de verwerking is jute bedrukbaar en herbruikbaar. Het heeft een mooie natuurlijke uitstraling en wordt veel gebruikt voor draagtassen.

 

 

 

 

Palmbladpalmblad

Palmblad is het afvalproduct van de palmboom. Palmbladbladeren zijn flexibel qua afmeting en vorm. Palmblad kan tegen water en olie en het is tevens oven- magnetron-, en diepvriesbestendig. Producten van palmblad zijn doorgaans bruin van kleur en omdat het een natuurlijk product is, ziet elk product er anders uit. Producten die van palmblad gemaakt kunnen worden, zijn bijvoorbeeld schalen en borden.

 

RPETrPET

rPet is een materiaal dat o.a. wordt vervaardigd uit gerecyclede PET-flessen. Het is een zeer duurzaam product, tot zo’n zeven keer te recyclen. De kleur is meestal transparant met een groene of blauwe zweem erin. Van rPET maakt men bijvoorbeeld saladebakken, glazen, saladshakers of woven tassen.