Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Mogelijkheden en gradaties

Indien u voor milieuvriendelijke oplossingen wilt kiezen, zijn er verschillende mogelijkheden.

Composteerbaar

De “hoogste” stap als het gaat om milieuvriendelijkheid. Met name een product op basis van hernieuwbare grondstoffen, dat composteerbaar is, is in vele opzichten een het beste voor het milieu.

Composteerbare materialen hebben meestal een basis van zetmeel, vaak vervaardigd uit maïs of aardappelen, of rietsuiker. Producten mogen pas composteerbaar worden genoemd als ze voldoen aan de Euronorm EN 13432. Dit houdt in dat er door een onafhankelijk laboratorium moet kunnen worden aangetoond dat:

  • alle onderdelen en materialen van het product biologisch afbreekbaar zijn;
  • het totale product voor meer dan 90% uiteenvalt binnen een industrieel
  • composteerproces van 90 dagen;
  • het product geen nadelig effect heeft op het composteerproces;
  • de kwaliteit van compost niet nadelig wordt beïnvloed.

Producten die aan deze norm voldoen, mogen na goedkeuring het kiemplantlogo dragen. Ook in ons Bewust Bunzl assortiment treft u een tal van composteerbare producten.

Biologisch afbreekbaar

Een materiaal is biologisch afbreekbaar als het onder specifieke omstandigheden (in de grond, op de composthoop, in water etc.) desintegreert (uit elkaar valt) onder invloed van biologische activiteit (schimmels, bacteriën etc.). Het afbreken onder invloed van de zon of door blootstelling aan de lucht wordt wel gezien als afbreekbaarheid, maar niet als biologisch afbreekbaar en/of composteerbaarheid. Heel veel materialen zijn biologisch afbreekbaar, alleen de periode waarin verschilt (soms duurt het wel 10 jaar voordat het product uiteen valt). Het gebeurt zeer regelmatig dat composteerbaarheid wordt verward met biologische afbreekbaarheid. Dit is dus een belangrijk aandachtspunt voor uw MVO beleid.

N.B. Binnen het bewust Bunzl assortiment gebruiken wij ook de term biologisch Afbreekbaar. Hiermee doelen we echter op producten die binnen afzienbare tijd afbreekbaar zijn en veelal volgens niet Europese normen composteerbaar genoemd worden. Omdat ze echter niet aan de Europese NEN-certificering voldoen, hebben wij ervoor gekozen deze producten enkel aan te duiden met biologisch afbreekbaar.

Recycling

Recycling, of simpeler gezegd: hergebruik, staat eigenlijk los van de eerder beschreven “gradaties”, maar is zeker een milieuvriendelijke en bewuste oplossing! Steeds meer producten worden gemaakt van (deels) gerecycled materiaal. De ontwikkeling hiervan verloopt in een sneltreinvaart. Vele producten die gemaakt zijn van één en hetzelfde materiaal kunnen worden gerecycled. Het wordt echter nog maar mondjesmaat toegepast.
In het bewust Bunzl assortiment treft u meerder producten die gemaakt zijn van (deels) gerecyclede materialen.

Volume reducing

De oplossing hoeft niet altijd te worden gezocht in alternatief materiaalgebruik. Producten kunnen zo worden geproduceerd, dat het leidt tot een sterke vermindering van het gebruik van materiaal en dus grondstof. Dit soort oplossingen is wat ons betreft relatief onderbelicht.
In ons Bewust Bunzl assortiment hebben wij echter diverse producten opgenomen die op deze wijze een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan uw en onze duurzame doelstellingen.